10-11-06

De jagende minister

Die minister Peeters is toch een rare kwibus. Eerst was er onder druk van de Boerenbond (het is een CD&V minister he) al de afzwakking van het Mestactieplan, waardoor de boeren hun nitraten massaal kunnen blijven lozen in onze waterlopen (deze morgen nog uitgebreid in het nieuws), en nu haalt ie het in zijn hoofd om de staatsbossen en natuurreservaten open te zetten voor de jacht.
Voor de wat? De jacht. De hobby van amper 12000 zelfverklaarde natuurliefhebbers. Natuurliefhebbers die onze natuur beschermen door .. hem af te knallen. Verleden jaar hebben we vanuit de kant van de jagers nog kunnen meemaken hoezeer ze begaan zijn met de natuur, toen in enkele weken tijd tientallen vergiftigde en doodgeschoten roofvogels warden gevonden in Oost Vlaanderen en Limburg.
De minister wil nu 20.000 hectare natuurreservaten, natuurdomeinen en militaire domeinen en ook nog eens 20.000 ha staatsbossen, eigendom van de Vlaamse overheid, openstellen voor onze schietgrage vrienden. Dus worden 6 miljoen Vlamingen gegijzeld door een handvol (rijke) cowboys, die niet alleen de rust zullen verstoren in onze bossen, maar het tijdens het jachtseizoen ook nog eens onmogelijk zullen maken om er veilig te gaan wandelen of fietsen. Ik vraag me nu af wat eigenlijk de waarde is van een natuurgebied. Zijn die niet in het leven geroepen om zeldzame dieren- en plantensoorten te beschermen? Ik zie de logica er absoluut niet van in. Bezwijken voor de jagerslobby.. we zijn weer bijzonder goed bezig.

14:37 Gepost door Aardvarksken in Actualiteit | Permalink | Commentaren (11) | Tags: jacht, natuur, trivia |  Facebook |

Commentaren

met jagen is absoluut niets mis. het is zelfs nodig om een dierenbestand in natuurreservaten in stand te houden. als er in een gebied niet gejaagd wordt zal er op termijn zelfs minder wild zitten..
Het moet natuurlijk wel op een degelijke manier gebeuren, er wordt gekeken naar het dierenbestand om zo te zien hoeveel er geschoten kan worden..
dus de mening van mensen die helemaal tegen de jacht zijn is eigenlijk fout want jacht hoeft geen slechte zaak te zijn!
(en nu heb ik het over jagers en niet over stropers natuurlijk!)

Gepost door: anouk | 10-11-06

logica ? Anouk, ik raad je aan je eens degelijk te informeren, bvb bij Natuurpunt of Vogelbescherming Vlaanderen. Dat zijn verenigingen die ècht begaan zijn met de natuur en daar kan je genoeg informatie vinden om in te zien dat het echt niet nodig is om vossen, roofvogels, reeën, konijnen, whatever af te knallen om zogezegd een "dierenbestand" in stand te houden. Ik vraag me af hoe je patrijzen bvb kan redden door ze af te schieten. Zouden ze in ijsland ook denken dat ze zo de walvissen redden ?

Gepost door: Aardvarksken zelluf | 11-11-06

Vorige week wast hier in Kapellen wijding en heb ik nog hele tijd met mensen staan praten en die schieten echt niet zomaar dieren af. ze behoren trouwens tot de wildbeheerseenheid vlaanderen, als je ja daar is graag laat informeren ;)
Er wordt daar serieus bekeken wat en hoeveel er geschoten kan worden in welke gebieden enzo..

en konijnen hier of walvissen in ijsland.. ik denk dat dat 2 verschillende discussies zijn da je dan gaat voeren

Gepost door: anouk | 11-11-06

jagen en natuurliefhebbers Tja, jagen in de bossen is hier in Duitsland algemeen zoegelaten en idnerdaad, zoals anoukreageert, het is een middel om het wildbestand te reguleren en tegelijk een aangenaam iets voor jagers. Maar dat wandelaars er last van zouden krijgen.. neen, dat is hier in Duitsland nog maar hel zelden het geval geweest. En natuurliefhebbers... tja, hoevele jagers zijn natuurliefhebbers? maar ergens geef ik jou wel gelijk met jouw posting: ministers beslissen vaak iets onder druk van lobbies en daar wringt het schoentje wel degelijk.
Hartelijke groetjes uit Niedersachsen

Gepost door: Sebastian | 11-11-06

Goh, jongens. Ik begrijp die jagers toch niet hoor. Eerder deze week was er in het nieuws dat jagers in het buitenland een albino ree wouden afknallen. Maar niemand dierf het. Uiteindelijk gaat men het nu naar een beschermd natuurreservaat overplaatsen.

Die boeren met hun mest zijn gewoon een schandaal. Het grondwaterdecreet en het meststoffendecreet kan niet streng genoeg zijn vind ik.

Gepost door: supporter | 11-11-06

Goh, er zit hier juist een groene specht in de tuin. Je weet wel; groene vogel met redelijk grote snavel en knalrode kop :)
Geweldig toch wat enkele bomen en struiken in de tuin kunnen doen ...

Gepost door: supporter | 11-11-06

Altijd raar gevonden dat er tegen de aanstelling van Peeters tot (oa) minister van leefmilieu zo weinig reactie is gekomen ( ook niet vd 'progressieve' k(r)ant.
Gewoon belachelijk dat een pion vd werkgeversorganisaties en bedrijven zomaar minister van leefmilieu kan worden. Je waant je in een roman van carl Hiaasen.
En zich belachelijk maken onder druk vd jagerslobby hoort er blijkbaar bij.
Dat al die jagers zich eens een goed lief zoeken, ze kunnen ze dan aan heur haren in hun grot trekken en daar hun poer verschieten ipv onschuldige beestjes af te knallen.

Gepost door: vinejo | 12-11-06

In Spanje mag de koning een met vodka zat gevoerde beer afschieten. Tof hé...echt flinke- mannen-werk, moet ik zeggen. Ik zal mijn mening over hun ander schietpistool maar niet verkondigen zeker....

Gepost door: Crisje | 13-11-06

de jacht is open zeer vreemd hier dat een anoniem persoon, waarschijnlijk afgevaardigde van de rijke tisten brigade hier een beetje de jacht komt promoten.
Wat mij betreft: ieder zijn meug, als je persé graag dierenmoordenaar speelt go ahead. Al moet ik dan wel weer consequent zijn: zo'n patrijske gaat er bij mij natuurlijk wel altijd in... Hoewel dat niet wilz eggen dat ik pro jagen ben.
Anyway, ik denk dat dit een oude erfenis van voreger: de adel die ging jagen etcetera... Noem een koe alleen graag een koe, en verstop het niet onder 'natuurbehoud' of whatever. ALsof het eerbaar is om dieren op te jagen en af te maken.. beetje realistisch blijven hè vrienden..

Gepost door: Little Witch | 14-11-06

njam Ik ga zelf ook niet uit de weg voor een heerlijke hazenrug, een stukje sneeuwhoen of een hertenfilet hoor, maar ik snap de logica niet van de (ondertussen teruggefloten) minister dat hij de (weinige restjes) natuur ten prooi zou gooien aan een paar gestoorde rijkelui die willens nillens hun misdadige en totaal overbodige hobby willen blijven verdedigen.

Gepost door: Aardvarksken zelluf | 14-11-06

. Reguleren van het wildbestand amehoela! De leefruimte wordt hoe langer hoe kleiner voor die beesten omdat het zelfverklaard meest intelligente zoogdier zelf meer ruimte nodig heeft. Op die manier is het niet verwonderlijk dat er "te veel" wild rondloopt.
Misschien dat we het mensenbestand beter eens gaan reguleren?

Gepost door: Coltrui | 22-11-06

De commentaren zijn gesloten.