17-11-06

Bollekes

Ik heb het hier al wel eens vermeld denk ik, maar ik werk dus tegenwoordig 3 tot 4 dagen per week voor een klant in Nederland. Het land van de files. Waar ik tot nog toe geen last van heb. Ik verlies gemiddeld 5 minuten ten opzichte van de Estimated Time of Arrival die mijn GPS meedeelt bij vertrek. Op 140 kilometer valt dat dus enorm mee. Ter vergelijking, voordien werkte ik in Puurs, een afstand amper 35 kilometer, waar ik meestal een uur over deed. Nu rij ik maximum anderhalf uur.
Wat het cultuurverschil betreft, daar heb ik eigenlijk weinig moeite mee. Ik hoor ze wel graag praten, die Nederlanders. Het komt er allemaal zo vlot uit. En ze gebruiken toch een heel apart taaltje. Ik moet er eigenlijk aan denken van bepaalde dingen op te schrijven, want je vergeet zo snel.
Tijdens de middagpauze zit iedereen hier aan een heel grote tafel. En wordt er in groepjes gekaart. Het Rikken of Wiezen uit onze studententijd kennen ze hier niet denk ik. Ze spelen een spel waarvan ik absoluut niks begrijp. Ik denk dat het klaverjassen is, maar ik snap er geen jota van. Het is heel boeiend om te volgen, dat wel. Het spel kan gespeeld worden met twee spelers, of 3 of 4 of 5… Ieder krijgt 4 kaarten, de lage kaarten van 2 tot 6 zijn uit het spel verwijderd. En dan wordt er om beurten een kaart op tafel gegooid. Soms kloppen ze twee keer op tafel, dan weer gooien ze slechts twee kaarten weg en de rest blijft omgekeerd op tafel liggen .. Merkwaardig. Ik voel me net een analfabeet die naar een krant zit te kijken. Ik heb ook gevraagd om me de spelregels niet uit te leggen. Doe maar geen moeite, zei ik. Ik kan toch niet tegen die doorgewinterde spelers op – ik ben zo geen kaartspeler – en zo blijft de magie behouden.
Vrijdagavond 17u is het bartime en verzamelen de collega’s beneden in het keukentje. Toevallig, bij mijn eigen werkgever is dat ook zo. Bij wijze van opening had ik een paar weken geleden een bak De Koninck meegebracht uit A. Dat werd uiteraard enthousiast onthaald. “Oh, we drinken bolleke”. Behalve bij 1 volharder. Die bleef bij de groene flesjes Heineken. Drie vrijdagen later was mijn krat leeg. (Ik: “wij zeggen ‘nen bak Keuning’, maar dat kennen jullie niet zeker?” Zij: “nou, als het om bier gaat begrijpen wij alles.” Yeah Right. En die ene schonk nog een Heineken in).

16:40 Gepost door Aardvarksken in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: bier, nederlanders, bolleke |  Facebook |

Commentaren

New wave jeanetten 'k Zou het wel heel verdacht gevonden hebben moest ge op de Phil ( Oakley) gevallen zijn zene...:::)))

Gepost door: Crisje | 17-11-06

Geweldig...
... dat ze Heineken nog altijd bier vinden...

Gepost door: Kaajee | 17-11-06

Een Geineken boven 'ne Keuning ' U maakt toch een heintje ?

Gepost door: een anonieme West vlamink die niet alleen Gommelbier lust | 18-11-06

Heineken...is dat bier ????:::))

Gepost door: Crisje | 20-11-06

De commentaren zijn gesloten.