29-11-06

Raf Van Brussel naakt in een doos ?

Maandag werd in Essen die baby in een doos gevonden. Jasper Van Essen. Zonder kleren ingewikkeld in een paar stukken keukenrol. De man die de doos gevonden had dacht dat er katjes inzaten omdat hij wat gekrab tegen de wand hoorde.
Ik was er eigenlijk niet goed van. Het feit dat ik zelf twee gezonde springlevende lieve dochters heb zal er wel mee te maken hebben dat ik de laatste jaren nogal aangegrepen ben telkens er iets ergs met kinderen gebeurt. Of er iets vreselijks op tv komt dat met kinderen te maken heeft.
Maar hoe ongelooflijk moet je aan de grond zitten eer je je kind in een kartonnen dozeke op de grond zet in een station. Dat dit kan in een maatschappij waar we alles hebben om zogezegd gelukkig te worden. Waar het ene sociale vangnet het andere opvangt. En toch zijn er nog die door de mazen van dat net vallen en nergens nergens nergens terecht kunnen.
In Antwerpen is er sinds 6 jaar terug een vondelingenschuif geopend, nadat ze in 1880 werd gesloten. Daar hebben ze tot nu toe 1 geval gehad van een moeder die gedurende 15 maanden haar kind heeft afgestaan. En na 15 maanden is dat kind opgevangen door familie. Cijfers over het echte aantal vondelingen bestaan er niet, zei men bij Kind en Gezin. Er heerst een beetje een taboe rond. Alsof de maatschappij uit schaamte zichzelf wil wijsmaken dat het niet gebeurt.
Wat die naamkeuze betreft, die vind ik wel schitterend. Volledig in de traditie van vondelingennamen. Chapeau voor zoveel inventiviteit. Vondelingen door de eeuwen heen kregen steeds een naam naar bvb de plaats waar ze werden gevonden (Van Achter, Verpoorten, Kasteels, Van Brussel, …) of naar de weersomstandigheden (Vanderplas, Dewint, …) of gewoon een verwijzing dat ze gevonden werden (Vondelings, Naectgeboren, Van den Vondel, )..
Goed dat ze er geen Perron van gemaakt hebben, zoals Evita.

Even terzijde over wezen: ik ben bezig met het stamboomonderzoek naar mijn eigen familie, en ben ondertussen geraakt tot de periode rond 1600. Eén van de belangrijke bronnen voor die tijd zijn de weesregisters. In die tijd gebeurde het nogal dikwijls dat beide ouders overleden, waarna de minderjarige kinderen in weeshuizen werden opgevangen. Die weesregisters zijn nu een heel belangrijke bron van informatie over hoe de mensen toen leefden, omdat er een uitvoerige beschrijving wordt gegeven van de huizen waaruit de wezen kwamen, gaande van het servies tot de oppervlakte, het aantal dieren, de gebruiksvoorwerpen die werden aangetroffen, noem maar op. Er werden ook voogden aangesteld en die kregen dan bij de kinderen een deel van de inboedel en een som geld, allemaal keurig genoteerd. Wezen behoorden toen tot de normale maatschappij. Maar dat is ondertussen wel 400 jaar geleden.

12:37 Gepost door Aardvarksken in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) | Tags: genealogie, vondeling |  Facebook |

Commentaren

wezen vierhonderd jaar geleden zeg je me...
Mijn beide grootmoeders waren wees voor hun achttien jaar... Allebei de oudste van het gezin... Allebei dienden ze hun broers/zussen groot te brengen... Geen voogd die daarnaar gekraait heeft... Ze deden het allemaal alleen... Een dochter van zestien die voor drie jongere broers zorgt, ik kan het haast niet geloven... En toch... In mijn familie, langs allbei de kanten!
Als ik dan naar mezelf kijk en naar mijn ouders... Dan denk ik, chapeau, echt... Dat het dus goed komt met Jasper van Essen, daar heb ik alle vertrouwen in... Ondanks dat ik het er ijskoud van krijg...

Gepost door: abnormalia | 29-11-06

chance dat die kleine niet in Reet of Kuttekoven geboren is.

Gepost door: fILLE | 29-11-06

hallo wens u een fijne dag,vele groetjesxxx

Gepost door: E-ZONNETJE | 29-11-06

Eén wees? Wie herinnert zich de reportagereeks van Annemie Struyf over haar geadopteerde weeskindje Hope?
Daarin zagen we ook beelden, schreinende beelden van weeskinderen. Ik herinner me een meisje dat voor haar twee kleine broertjes zorgde. Overdag werken, 's avonds eten klaarmaken, mama spelen, en zich sterk houden. Tot Annemie naar haar eigen gevoelens vroeg. Toen brak ze even, vechtend tegen de tranen. Was ze 14?
Mijn punt is: Jasper zal wel een toekomst hebben. Soms moeten we eens wat verder kijken en wat relativeren.

Gepost door: Marc | 29-11-06

Eén wees hier... Wie herinnert zich de reportagereeks van Annemie Struyf over haar geadopteerde weeskindje Hope?
Daarin zagen we ook beelden, schreinende beelden van weeskinderen. Ik herinner me een meisje dat voor haar twee kleine broertjes zorgde. Overdag werken, 's avonds eten klaarmaken, mama spelen, en zich sterk houden. Tot Annemie naar haar eigen gevoelens vroeg. Toen brak ze even, vechtend tegen de tranen. Was ze 14?
Mijn punt is: Jasper zal wel een toekomst hebben. Soms moeten we eens wat verder kijken en wat relativeren.

Gepost door: Marc | 29-11-06

Het is inderdaad onvoorstelbaar, en ik word er ook niet goed van. Gelukkig dat men wel duidelijk de intentie had dat Jasper inderdaad gevonden werd. Het had ook anders gekunnen...gedumpt ergens in een vuiniszak, ... Je mag er niet aan denken!

Gepost door: Crisje | 29-11-06

Of... ... dat november echt koud zou zijn geweest.

Tiens, mozes' luikske in Antwerpen... ik dacht dat tot op heden nog niemand daar een eigen baarmoedervoortbrengsel had in gepropt.

Die gevoeligheid naar kinderen toe verminderde bij mij naarmate mijn koters zich puberischer gingen gedragen.

Gepost door: zapnimf | 30-11-06

Je hebt een punt, Marc maar om dat nu twee keer na mekaar te zeggen...
;-)

Gepost door: vinejo | 01-12-06

@Vinejo Die codes, Jo, die codes, ze hangen mijn voeten uit. Dan werkt het van de eerste keer, dan werkt het weer niet. Verschrikkelijk. Ik ben zo al enkele reakties naar jouw blog kwijtgeraakt, spijtig genoeg. Ken je dat? Lange tekst intikken, die stomme code ingeven, even gebeurt er niks, en dan kom je op de hoofdpagina van de blog, je tekstje is foetsie, en dan kan je weer opnieuw beginnen. Tegenwoordig "copy"eer ik eerst mijn tekst, dan tracht ik die door te sturen, en kan ze desgevallend (bijna 99% van de tijd, dus) nog terughalen door te "paste"en. Maar ik ben nu beschamend misbruik aan het maken van het aardvarksken zijn blog. Sorry daarvoor!

Gepost door: Marc | 04-12-06

@ Marc oh, maar ik zit er niks mee in hoor dat jij mijn ruimte hier even opvult.. Ik liet het zelf toch even afweten. Ik ben trouwens ook ervaringsdeskundige: je moet maar eens een blogtekst kwijtspelen door ikweetnietwelke error ... Dat gebeurt je ook geen twee keer !

Gepost door: Aardvarksken zelluf | 05-12-06

fille; ik denk dat, moest die kleine in, zoals jij zegt, kuttekoven of reet gevonden zijn, dan zouden ze dat kind dus vondeling(e) of naektgeboren genoemd hebben. alhoewel er wel een fanilienaam bestaat van reeth dus......

Gepost door: francis | 14-01-07

De commentaren zijn gesloten.