27-12-06

Wijnblogje

Eén van mijn passies waarover ik hier tot nu toe nog niet bericht heb is wijn. Ik ben dan ook een trouwe lezer van Vinejos wijnblog (HIER klikken !).
In deze periode van geschrans en gezwans is de tijd rijp om er eens een boompje over op te zetten. Ik heb een bescheiden kelder, waarin ik een steeds wisselende verzameling flessen koester. Steeds wisselend, want er mag al eens iets gedronken worden. De meeste flessen zijn van gemiddeld niveau, met aankoopprijzen van rond de 10 euro per fles. Af en toe een frivole uitschieter ertussen die tussen de 15 en 20 euro gekost heeft. De uitzonderingen (zo heb ik er een stuk of 3) kosten tot 25 euro. En dan zijn er nog zeldzaamheden die ik gekregen heb, en waarvan ik de prijs niet eens wil weten…
Gemiddeld blijft zo’n fles een jaar of 5 in de kelder vooraleer het heilig moment der degustatie is aangebroken. Zo komt het dat ik nu stilaan kan beginnen aan de flessen van 2000, een fameus oogstjaar wat de Bordeaux betreft. Het Pavlovspeeksel komt me reeds in de mond als ik denk aan de weldadige geuren die zullen opstijgen uit de vers ontkurkte flessen, aan het donkerrode vocht dat met een kleverige druppels aan het glas zal blijven kleven.

Goede wijn behoeft geen krans, maar wel goed vlees. Liefst rood vlees. Je moet de test eens voor jezelf doen: ontkurk een fles met een zeker karakter. Niet een goedkoop massaproduct uit godbetert Bulgarije of Australië, neen, neem een karaktervolle Médoc. Lekker veel Cabernet Sauvignon, getemperd met Merlot zoals hij alleen daar aan de Gironde kan groeien. Neem liefst ook een fles van een jaar of 5 oud. Schenk hem niet te koud, zo tussen de 18 en de 20 °C.
Vul nu je glas voor een kwart met die heerlijke product en ruik er eens aan. Laat de wijn vervolgens wat swingen in het glas en ruik er nog eens aan. Een geoefende neus ruikt al wat je gaat proeven, een niet geoefende neus ruikt gewoon wijn. En dan ben je al goed bezig. Wijn hoort namelijk naar wijn te ruiken.
Goed, de eerste stap is gezet. Nu komt het moment waarop je gaat proeven. Breng het glas aan je lippen en laat de koele vloeistof naar binnen lopen. Beweeg hem met behulp van je tong wat door je mond alvorens te slikken, zuig ook eens voorzichtig wat lucht tussen je tong naar binnen en maak zo luchtbelletjes in je mond. Zo komen er nog extra aroma’s vrij die door je neus worden opgenomen waardoor je als het ware bedwelmd wordt door het samenspel van je verwende zintuigen.
Nu heb je dus droog geproefd, zoals ik het zou willen noemen. Een maagdelijke mond, een puur glas wijn. Lekker, daar niet van, maar .. je moet deze test eens herhalen tijdens een heerlijke vleesmaaltijd. Best is dus deze test te doen met dezelfde fles, voor je gaat eten en net nadat je de eerste happen van je ree hebt gegeten. Of van je steak, of van je stoofvlees, je hazenrug. Je zal een wereld van verschil merken. En het is die sensatie die me ervan overtuigt dat goede rode wijn een goed stuk vlees behoeft. En het is ook die sensatie die me een wijnliefhebber maakt. Eergisteren nog, met Kerstmis en in goed gezelschap hebben we een fles Château Rauzan-Ségla gekraakt, een Margaux Grand Cru Classé van 1999, die mijn broer had meegebracht. Da’s zo een van de flessen waarvan ik de prijs niet wens te weten, maar waarvan het zo genieten is. Ik ben zelf niet zo thuis in het beschrijven van smaken (die gaan van rood fruit tot en met leer en bruine aarde), maar hier proefde ik toch duidelijk rood fruit. Het kan ook zijn dat het de veenbessen op tafel waren die me tot deze conclusie deden komen. Zachte tanines ook, je proefde dat dit een stevige fles was, maar door de jarenlange rust fluweelzacht geworden, vriendelijk, meegaand, zonder koppig te zijn. Hij liet zich drinken dus. En we hadden spijt dat het er maar 1 was.
Ik heb er ondertussen dorst van gekregen.. maar ga toch maar tot deze avond wachten om mijn volgende fles te openen.
Hoewel…
’t Is vakantie voor iets dedju !

15:15 Gepost door Aardvarksken in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) | Tags: wijn |  Facebook |

Commentaren

En dat moet ik dan lezen terwijl ik net met het zuur zit van die wijn uit dat karton.
"Boecht van Dunaldy!"

Gepost door: zapnimf | 28-12-06

Wijn Na enkele weken van afwezigheid wegens oogoperaties ben ik terug in blogland en op reis tussen de blogs.
Wijn... dat wijntje wil ik wel eens proberen. Heb je al eens echte Franksiche wijnen geproefd? Een ware revelatie waarbij Duitse wijnen de kwaliteit van franse evenaren... het proberen waard.
Groetjes uit Niedersachsen

Gepost door: Sebastian | 28-12-06

Oeps ! Zie nu pas dat ik concurrentie krijg !
NNNNice !

( Segla is één vd beste Margaux', leuke broer heb je ...)

Gepost door: vinejo | 30-12-06

Ik wens jou en je familie een heel fijne jaarwisseling en een gelukkig 2007

Vivke

Gepost door: viv en de diertjes | 30-12-06

Excuseer, maar portugese wijn mag er ook zijn zene!

Gepost door: Crisje | 31-12-06

:-) een fijne laatste dag van het jaar
en voor 2007 veel vreugde en geluk samen met je dierbaren
groetjes

Gepost door: Borriquito | 31-12-06

=^..^= WIJN!!!! Beiiiiiiiiiiikes.... das precies azijn voor mijn tongske!!! Sorry zulle, ik lust enkel zoete drankjes!!!!

Veel wijnplezier voor jou in dit nieuwe jaar hé!!! ;-)))

Gepost door: Talleke | 02-01-07

Varksken.... voor jou en je familie een geweldig "2007"!!
Vooral een goede gezondheid, want dan volgt de rest vanzelf!!

Liefs Ingeborg x

Gepost door: Ingeborg | 02-01-07

De commentaren zijn gesloten.