23-01-07

Music for (my) life

De uitzending van Het beste van gisteren bracht me er ook toe eens na te denken welke platen mijn leven hebben veranderd. Bij Arno was dat Like a Rolling Stone van Bob Dylan. Ik was voor mezelf een lijstje aan het opstellen achteraf. Voorlopig kom ik tot de volgende platen: (niet involgorde.. nou ja, misschien min of meer chronologisch, naar het tijdstip waarop die platen invloed hadden op mezelf). Het lijstje: (neem een half uurtje tijd als je alles wil volgen)


1. ACDC – Back in Black Uuuren naar geluisterd als 14-jarige op mijn kleine platenspeler op m’n kamer. You tube hier De klok van Hells Bells !
2. Nick Cave and the Bad Seeds – the Firstborn is Dead Tijdens de hoogdagen van Duran Duran, Wham! en Pat Benatar via mijn (jongere) broer leren kennen in het tijdschrift Vinyl, een glossy Nederlands undergroundtijdschrijft dat muziek behandelde die toen bijna enkel op Radio Centraal te horen was. Andere ontdekkingen via Vinyl: de industriële muziek van Einstürzende Neubauten (met Blixa Bargeld van the Bad Seeds), Psychic TV, Butthole Surfers en nog veel meer obscure groepjes waar mijn ouders zot van werden
3. Tom Waits – Heartattack and Vine plaat tweedehands gekocht in Brabo Records, maar zooo van genoten. (Klik HIER voor een live versie van het titelnummer). Dichter bij blues kan een blanke niet komen. Behalve de volgende in het lijstje:
4. Captain Beefheart – Doc at the Radar Station De ontdekking dat goeie muziek niet mooi en afgelijnd moet zijn. Mijn favoriet nummer: Sherrif of Hong Kong. Om u een idee te geven : KLIK
5. Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon Voor we thuis een video hadden kon ik al wegdromen, en ik had er geen hasj voor nodig (toch niet altijd). Weer op YouTube: een mooie documentaire over het maken van Money.
6. The Velvet Underground and Nico De titelloze elpee met de banaan van Andy Warhol. Een ongelooflijke openbaring voor mezelf, dat er verdorie in de jaren ’60 al muziek werd gemaakt die ik toen, in de jaren ’80, zo cool vond !
7. The Pixies – Surfer Rosa Moeilijk een keuze te maken in de Pixies elpees, maar deze was mijn eerste, vandaar. Where is my Mind, dat leek me toen zo juist te zijn, zo boenk erop ..(Jaja, ik ben een kind van de jaren ’80)
8. Nirvana – Nevermind En toen zaten we in de jaren ’90.. en werd ruige gitaarmuziek ineens wél commercieel. De rest is geschiedenis…
9. dEUS – Worst Case Scenario Na de grunge ontstond er gelukkig iets anders .. en dichterbij huis dan Seattle. Ik was als jonge fan meermaals live getuige van de experimentele rock van de Antwerpse Muziekdoos-scene: Moondog Jr, dEUS, Kiss my Jazz, Dead Man Ray en al de zijprojectjes van Daan Stuyven en Rudy Trouvé, Flowers For Breakfast…
10. Moondog Jr – Everyday I Wear A Greasy Black Feather On My Hat Zie vorige.

En u, beste blogmens ? Ik lees graag uw lijstjes in de comments, of beter nog, in uw blog !

18:16 Gepost door Aardvarksken in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) | Tags: cultuur, muziek |  Facebook |

Commentaren

Efkens over iets anders...gij hebt aandelen bij de VRT zeker ! Gisteren op de slimste mens..het fameuze beeldverslag van de ramp met de Herald of Free Enterprise met Bavo en Tuur...geweldig. 'k Moest natuurlijk direct aan Aardvarksken denken...

Gepost door: Crisje | 24-01-07

awel... het is goed, ik ga me ook eens zo'n lijstje maken... en iets van Captain Beefheart uit de bib halen, want die video klinkt geweldig!
(en reken maar van yes dat dEUS en Moondog jr daarin zullen staan, stikjaloers ben ik dat je het begin van zo dichtbij hebt meegemaakt)

Gepost door: Marc | 24-01-07

Therapeut?? Enne ben je nu ook al therapeut, want je slaat spijkers met grote koppen!!! 'k Heb inderdaad wat last van stress.....

Gepost door: crisje | 24-01-07

interessant lijstje ik ga er ook eens over nadenken.

wat betreft cat power: idd een geweldig liedje. ik heb gisteren een beetje van haar ouder werk aangeschaft. ik kende alleen de cd's you are free en the greatest en daar was ik al behoorlijk van onder de indruk.

Gepost door: fILLE | 24-01-07

cool k ga hier nu eventjes verder doorklikken en luisteren of kijken, als collega-kind van de jaren 80 staat je lijstje me bijzonder aan...

Gepost door: vinejo | 24-01-07

Ik HOU van uw lijstje!
ik vind dat zita swoon dit jaar wel is afsluiter mag zijn op pulptuur.. zou da geen goei plan zijn? ^^

Gepost door: Lies | 25-01-07

@ Lies merci, maar ik vrees dat het budget van onze blauwe gemeente dat niet aankan. Wa vragen die mannen tegenwoordig? We zullen al blij mogen zijn als ze de Fixkes kunnen betalen :-)

Gepost door: Aardvarksken zelluf | 25-01-07

Hells Bells, dat is een tijd geleden. Van zelfgemaakte radioprogramma's op een draagbare casetterecorder? Heb je die plaat (wat een prachtige hoes) nog ?

Gepost door: LucGanesha | 28-01-07

Tijdloze Wij hebben in de periode van de tijdloze honderd op studio brussel eens met zijn allen wat persoonlijke lijstjes op onze familieblog gezet. Leuk eens snuisteren in andermans persoonlijk lijst, zo kun je nog wat bijleren. Zegt ook wel veel over iemand, vind ik...

Gepost door: marc | 18-02-07

Vinyl Vinyl !! helemaal vergeten...lang mijn favoriete tijdschrift geweest (met dat plastic singletje). Ik heb een jaar rondgelopen als een copie van Adi Newton, de frontzanger van Clock DVA, na er een fotootje van gezien te hebben in desbetreffend blad. Heb nog stapels opgenomen muziek liggen van De Kopindruk (radio Scorpio, Leuven) en Domino (op zaterdag, VRT). Ook eens twee dagen rondgelopen als de frontzanger van de Virgin Prunes, dat wisten mijn ouders minder te appreciëren (en de inhoud van Dancing The Pike in Tunrhout ook niet, auw...)

Gepost door: Rick | 24-02-07

Mijn gedacht! Ja salu,
ik ga hier qua muziek precies serieus overeenkomen mee Aardvarksken.
Enkele van die platen zijn ook voor mij mijlpalen.
Daaraan hangt dan een moment vast, een locatie en zelf een geur... Zalig

Gepost door: Bert | 24-02-07

Mijn lijstje Na het schiften tussen een 20-tal platen komen na enkele flitsen (geuren, emoties, brieven, herbelevingen) uit het verleden deze er toch als 10 eerste uit (eveneens niet in een welbepaalde volgorde):

1) Deep Purple - Made in Japan (1972)
Molenwiekend met de armen zie ik mijn vader ons als knaapjes van 8 en 10 nog proberen te overtuigen van de onsterfelijkheid van deze LP.
En Oooh, wat had hij gelijk, maar dat beseften we alras. En we waren dus snel overtuigd . Ook o.a. Led Zeppelin en Grand Funk Railroad kregen we mee (en Bach, Mozart, Berlioz, Schubert,... Geeeeuw)

2 en 3) Nirvana - Nevermind (1991) en Bleach (1989)
Het onvermijdelijke... En zeker voor mij op dat moment als 13-jarige. Een openbaring, vrijheid, anarchisme, een eigen mening, brullen om te laten tonen dat je er bent,... Heerlijk. Meteen ook eerste album 'Bleach' gekocht en volledig in op gegaan (rauwe en kille gitaren). Net als de rest van de albums later. In 1994 gingen met de dood van Cobain en Ayrton Senna, twee van mijn idolen heen...

4) Metallica - Metallica (1991)
Alweer een openbaring. What the f/*- was dit?! De max. Als tiener met behoorlijk veel problems in het hoofd kon ik hierop even uitrazen maar met dit album en alle vorige albums van Metallica (wat volgde was behoorlijk slecht), ook fantastische muziek (melodieën, ritmes) in Heavy Metal terug vinden. Staan er toch maar nog steeds als headliner (Werchter) na 24 jaar...

5) Pearl Jam - Ten (1991)
Wat zeker zeer nauw bij Nirvana aanleunt (Seattle, grunge, maar dan hoofdzakelijk ook dáár voor) in die tijd... Een nieuwe generatie was opgestaan. Een album vol heerlijke, krachtige, pretentieloze songs vol gevoel. Pearl Jam komt voor de tweede keer naar België, op 29/06/07, na het memorabele optreden op 30/08/06 in A'Pen. NIet te missen...

6 en 7) Pink Floyd - Dark Side of the Moon (1973) en Wish You Were Here (1975)
De zoveelste openbaring. Pas ontdekt zo'n 5 jaar geleden, bij het downloaden van muziek: Dat nr van Pink Folyd, 'Another Brick in the Wall', moest ik toch ook wel hebben hé. Dus even zoeken op Pink Floyd... Na het zien van de zoekresultaten en het oprapen van mijn bakkes selecteerde ik hier en daar een nummer en het vervolg werd algauw een liefde voor de ongeëvenaarde muziek van deze artiesten, en dan vooral de meesterwerken 'Dark Side of the Moon' en Wish You Were Here'. Waters, see you at Sportpaleis, 25/04/07!

8) Channel Zero - Unsafe (1995)
Yes! Weer eens wild alles eruit kunnen schreeuwen met deze Belgische Metal! 8 keer Live gezien, en dan even snel verdwenen als ze gekomen waren... (zanger Franky DSVD probeert het nu verder met Skitsoy...)

9) Counting Crows - August and Everything after (1993)
En dan de zachte, de emotionele toets. De gevoeilge snaar. Het verdriet, de melancholie, het ongeluk en de frustraties van Adam Duritz in een fantastisch album (gevolgd door nieuwe albums met deels dezelfde emoties)

10) The Doors - In Concert (compilatie uit 1991 - met de meest betekende nrs uit 1967)
Tijd voor het psychedelische werk van The Doors. Ik zie me nog liggen op dat gazon met mijn jeugdmakker (op ons zeventiende) na het nuttigen van allerlei alcoholische dorstlessers (alhoewel) en het roken van enkele dikke sigaren, met 'The End' dat ons eindeloos inspireerde, of misschien beter intrigreerde (we dachten niet meteen aan moord maar vonden de tekst en levensstijl van Morrison wel hip...) . Die nacht zongen we nog 'Space Oddity', pisten in brievenbussen van leraars, - censuur -

Oef...
En nu ga ik nog eentje drinken en een greep uit deze selectie eens overdoen (het beluisteren van de platen...)

Gepost door: Bert | 26-02-07

De commentaren zijn gesloten.