21-02-07

Dialectiek

Vandaag is het de internationale Dag Van De Moedertaal. Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een dag voor. En waarschijnlijk ook een belangenvereniging. Met vergaderingen en congressen en acties en vooral subsidies.
De moedertaal dus. Vermits u en ik als verantwoordelijke blogmens regelmatig met taal bezig zijn, moet deze dag u bijzonder ter harte gaan ! Ik zou het begrip moedertaal wat breder willen interpreteren en het de Dag Van Het Dialect noemen. Ik ben zelf een begenadigde dialectspreker. Ik kan mijn plan nogal trekken in het Kapels en het Antwerps en doordat mijn vrouw “van over ’t water“ komt ook min of meer in het Waaslands (gelukkig praat ze zelf nagenoeg dialectloos, want dat klinkt toch zo mottig). Ook het Kempisch is mij niet vreemd, doordat ik daar jarenlang gewerkt heb. Overigens vind ik dat dan weer wèl een leuk dialect.
In mijn jeugd was ik lid van de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming (JNM), een natuurvereniging voor jongeren tussen 8 en 25, veruit de beste jeugdbeweging die er is.. heel wat anders dan die watjes van de scouts die uniformen en kookmama’s nodig hebben die mee op kamp gaan. Of – erger nog – de pilarenbijters van de Chiro.. waar meneer pastoor of een twijfelachtige diaken de plak (en de rest) zwaait. Nee, wij waren de enige èchte jeugdbeweging. En we waren gemengd, wat vooral op de kampen een voordeel was ten opzichte van de kortgebroekte devote volgelingen van Baden Powell of Jezus Christus De Geilihe Geer. Dat we slechts 2000 leden hadden in gans Vlaanderen euh .. kwam de kwaliteit alleen maar ten goede ! Het is, net zoals bij goede wijn, tenslotte niet het aantal druiven aan de rank, maar de kwaliteit ervan die telt (oeh, dat klinkt ongewild bijbels!).
Enfin, door de Jeugdbond kwamen we zeer regelmatig in contact met anderstaligen uit Verre Oorden. Ons hoofdkantoor was in Gent, op de talrijke kampen maakte ik vrienden uit Blankenberge, Knokke Heist, Eigenbilzen, Zottegem, Leopoldsburg,, noem maar op... Onder andere de voor een korte periode groene minister Adelheid Byttebier is nog een oude jeugdbondster. Die sprak trouwens geen dialect, als ik het me goed herinner. Door al die vreemde snuiters kwam ik dikwijls in contact met een bonte mengeling van dialecten waarbij het Blankenbergs toch het meest onverstaanbare was. Westvlaams is sowieso meer een spraakgebrek dan een dialect. En … u raadt het al : het Antwerps bleek natuurlijk het meest universele te zijn! De rest van Vlaanderen hoort het niet graag, maar het is zo: waa zen overal verstoanboar !
Dat doet me er ook aan denken dat het tegenwoordig wel in is om met je dialect uit te pakken. Je hoeft je er niet meer voor te schamen. Het is zelfs een soort handelsmerk geworden.. Kijk maar naar Axl Peleman. Die hoorde ik met Ashbury Faith ooit het megafestival Rock Op Het Plein openen in Wervik. Met zo’n zin als Omai, da’s laank geleje dak nogis ing de Westoek zen gewist. En dan het onsterfelijke “U verstoat toch Aantwaareps ?” Lachen.
Er zijn nog actuele voorbeelden van notoire dialectsprekers : Maaike Kafmeyer, Alex Callier, Flip Kowlier.. De leuksten zijn de Fixkes. In het Stabroeks for god’s sake. Maar ik vind ze geweldig. Ze mochten openen op 0110, en sindsdien is hun prille carrière als een pijl omhoog gegaan. TV optredens, showcases, concerten .. you name it. En alles in het onschuldige Stabroeks. Ik vind de tekst van hun single Kvraagetaan ook zo aandoenlijk. Al die eighties-verwijzingen die zo herkenbaar zijn. Tot en met de “sponsen broekskes” (die ik gelukkig nooit heb moeten dragen) en “de knajlappe die z’oep ons broekskes wilde naaien”..
Go Fixkes, go, om het in onze moedertaal te zeggen, (up yours, taalpuristen !)

17:07 Gepost door Aardvarksken in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: persoonlijk, dialect |  Facebook |

Commentaren

Schuune geschreeve Oardverkske, vriét schuune !

Gepost door: vinejo | 21-02-07

fixkes aaaaahhhh nog eens nen tekst waar de fixkes inkomen se.
Ge zijt hunne myspace nog vergeten te vermelden :) http://www.myspace.com/stabroek


Ik was deze zomer al naar een optreden met hen int rivierenhof gaan zien.

BTW; toevallig ook daarstraks naar radio 1 geluisterd ??

Gepost door: supporter | 21-02-07

de fixkes Komen naar Kapellen 24.2 (uitverkocht) en naar Stabroek (24.3). Allen daarheen?

Gepost door: zapnimf | 21-02-07

Man, ik ben zelfs leidster geweest bij de chiro en ik ben echt geen pilarenbijter, foei!
Maar ik ben helemaal weg van dialecten, als ik een tijdje in gezelschap van mensen met een ander dialect vertoef, neem ik dat ook bijna vanzelf over.
Ik ging vroeger veel op sportkamp, om de een of andere gekke reden, was ik meestal de enige uit Antwerpen en omstreken.
Ik leerde er genieten van Breussels en Bruhs, Heints en Leimburghs, het Kejmpens en het Aolsjts en ik pikte hier en daar een woordje mee. Soms verstond ik het gewoon niet en na drie keer wablief te zeggen, knikte ik dan maar alsof ik het verstond...

Gepost door: Sandrissimo | 21-02-07

@ zap : Stabroek is ook al uitverkocht volgens hunne site
@sandrissimo : plezant he, die dialecten .. (en de Chiro ...tja, ge kunt er ook ni aan doen he)
@ supporter : ook gehoord ja.. mooie compilatie. En da meiske Mira, ik had eraan gedacht, maar kon toen ik dit schreef niet op hare naam komen...
@ Vinejo : nen dikke merci veur tcomplimengtje joenge !

Gepost door: Aardvarksken zelluf | 21-02-07

Euh ja 'k Heb het ook gezien toen ik kaarten wilde bestellen. Het CC van Merksem dan?

Mira heb ik ook gezien in het voorprogramma van Kommil Foo (in het Rivierenhof... die keer dat het niet regende ;-p) maar ik kan niet zeggen dat ik zo van dat meiske ondersteboven was.

Gepost door: zapnimf | 22-02-07

ik pleit voor het Westvlaams
dat het nog lange moge blijve
zou ik niet meer kunnen missen
grts
vhi

Gepost door: vhi | 24-02-07

westvlamsch ewelewel, die antwerpoars toh die nietend anders begriepn dan un eigen toale; wesjtvlamingn kunn beter!

Gepost door: nathalie | 19-03-08

Laat duidelijk zijn dat die kookmama's enkel bij de chiro nodig zijn!

Gepost door: Dirk | 05-04-08

De commentaren zijn gesloten.