13-03-07

Statistiek

Deze morgen in het nieuws leek het wel of de wetenschappelijke wereld was ten prooi gevallen aan allerlei pseudo-intellectuele fantasten. Ik weet niet wie de eindredacteur was, maar het doet me vermoeden dat het iemand is met een balkbrilletje die thuis met het hoofd naar het noorden onder een piramide slaapt, een paar geluksstenen in het hoofdkussen genaaid, wat Bachbloesems uitgestrooid in een met kleurLED’s verlichte badkamer waar ook nog eens oosterse geurkaarsen branden, muziek (?) van Enya weerklinkt en posters van Hamilton aan de muur hangen. Een geflipte spiritueel die ook nog eens in homeopathie gelooft. En in aardstralen.
Hoe verklaart u anders dat men een hoofdpunt maakt van een ‘onderzoek’ (sic) dat een oorzakelijk verband aantoont tussen de scholingsgraad van aanstaande moeders en een succesvolle zwangerschap. En dat andere hoofdpunt leek me al even hard van de pot gerukt: onze oudjes zouden meer vallen doordat ze generische geneesmiddelen gebruiken. Hallo aarde ?
Statistiek is een geweldige wetenschap, ooit het enige vak waar ik eens het maximum van de punten voor behaalde in het ASO (en als je de rest van mijn wiskunderesultaten zou kennen weet je dat dat wat wil zeggen), maar zo vindingrijk ben zelfs ik nooit geweest. Het verband tussen een vallende bejaarde en het feit dat hij de verkeerde “pillekes” neemt (dixit Paul Moeremans, die het even allemaal kwam uitleggen), lijkt me even logisch als het verband tussen het aantal sterfgevallen in bejaardentehuizen en het aantal zakken chips-met-flippo’s dat daar bij wijze van aperitiefhapje wordt geserveerd.
Hij gaat trouwens voorbij aan het feit dat die generische geneesmiddelen even effectief zijn en dezelfde werking hebben als de merkmiddelen. Schoorvoetend gaf hij dat toe toen de journalist hem dat vroeg. Maar: de dozekes lijken allemaal op elkaar en daardoor vallen bejaarden meer. Ik maak er nu een karikatuur van, maar dat is in feite wat Moeremans wil bewijzen. Kent u de bejaarde met het plastic pillendoosje waarin zijn dagelijkse cocktail ligt? En maakt het nu een verschil of die tabletjes van producent A of B komen? Ik dacht het niet.
Dat laaggeschoolden grotere kans hebben op vroeggeboorten of miskramen lijkt me niet te liggen aan het feit dat ze laaggeschoold zijn, maar dat ze een ongezonde levenshouding hebben. Mensen die tijdens de zwangerschap blijven roken, te veel drinken, ongezond eten, veel te lang op café zitten hebben meer kans op een slechte afloop van de zwangerschap. Die bewering is wetenschappelijk uitvoerig bewezen. Dat mensen met zo’n levenshouding dikwijls lager geschoold zijn, daar kan ik ook nog inkomen. Maar dat er een causaal verband is? Ik zou trouwens in deze wetenschappelijke beweringen nog een stap verder durven gaan: bejaarden die laaggeschoold zijn, maken veel meer kans op valpartijen door de generische geneesmiddelen. En de kans dat zo’n valpartij uitloopt op een miskraam bij hun (schoon)dochter is eveneens erg groot, onderzoek toont namelijk aan dat laaggeschoolde ouders laaggeschoolde kinderen hebben. En iedereen weet tot wat voor drama’s dat leidt… Dat heeft “onderzoek” tenslotte aangetoond. Generische geneesmiddelen zijn een plaag! Schaf ze af, en de wereld zal er helemaal anders uitzien. Geen gebroken heupen meer, geen bejaarden in rolstoelen. En geen hoofdredacteuren die verkeerde pillekes nemen en een beetje wazig het nieuws samenstellen.

11:33 Gepost door Aardvarksken in Actualiteit | Permalink | Commentaren (5) | Tags: actualiteit |  Facebook |

Commentaren

Telt dat statistiekske ook voor diploma's die je kfrijgt bij de KOEKENDOOS (grapje onder studenten als je van bepaalde niet-katholieke zogezegd van lager niveau zijnde universiteit komt)

In dat geval moet ik mij geen zorgen maken als he tooit zover is: 3 diploma's,waarvan 2 post universeel. Drinken en roken moet ik dus alvast niet laten tijdens ene eventuele zwangerschap.. WAT EEN OPLUCHTING!

Gepost door: Little Witch | 13-03-07

post-universiteit moest dat zijn! Ik weet het ik moet stoppen met die generische drugs, ik maak er alleen maar meer spelfouten door!

Gepost door: Little Witch | 13-03-07

Je vergeet nog dat item over het verbieden van GSM's voor kinderen onder de 16 jaar....
Ze mogen niet roken, ze mogen niet drinken en nu mogen ze binnenkort ook al niet meer bellen met hunne GSM!

Gepost door: Sandrissimo | 13-03-07

Ah, St..eh Aardvarksken, eindelijk m'n pc terug uit het computergasthuis !
En al onmiddellijk een lekker postje van mijn pcmaatje lezen ! Ik heb dat bewuste interview ook gehoord, en ben blij dat ik niet de enige ben die zich heeft geergerd!( ook al was het vroeg, t lag niet aan mijn ochtendhumeur ). Strafst van al was, toen men opperde dat generische geneesmidddelen even betrouwbaar zijn als gewone dat ie antwoordde : " het heeft er alle schijn naar dat dat zo is ..." Ik ken die mens niet, maar op dat moment was het voor mij ,duidelijk dat ie een pion is van Leo Neels en de farmaceutische sector. Of hebben ze die Neels buitengebonjourd, sla me dood, ben het niet zeker. Enfin, k zou t niet erg vinden.
Maar @ sandro : dat van die gsm, daar is volgens mij toch wel iets van...k zal u ne keer bellen op uw gsm.

En @ Little Witch :
Die spelfouten hebben niets met drugs te maken ! Je had naar een Rijksunief moeten gaan ...

Gepost door: vinejo | 14-03-07

AMEN Blij te merken dat anderen zich ook vragen stellen bij de informatiewaarde van dit soort nieuwsitems... Zelfs De Standaard gaf niet meer toelichting. Collectieve zinsverbijstering?

Gepost door: grmpf | 15-03-07

De commentaren zijn gesloten.