19-03-07

Een slag van de molen

Op mijn dagelijkse tocht naar het werk rij ik elke dag over de E19 voorbij de transportzone in Meer. Daar staat een bescheiden windmolenparkje met 6 gigantische masten. Windenergie, ik kan het alleen maar aanmoedigen. Maar het moet gezegd: het is slechts zelden dat ik de 6 molens zie draaien. Het kan perceptie zijn, maar naar mijn gevoel is er toch altijd minstens 1 van die 6 molens die stilstaat.
Deze morgen (er is nu eindelijk eens wat wind) waren slechts 2 toestellen aan het draaien. Die andere vier stonden er zo wat hulpeloos bij, bijna allemaal in een andere richting gedraaid. Net een stel depressieve kamerplanten die de blaadjes vermoeid laten hangen omdat ze al veel te lang geen water hebben gekregen.
Onderaan zo’n roerloze mast zie je dan het deurtje openstaan en dan fantaseer ik er een technieker bij die ergens een plc aan het resetten is of met een gigantische sleutel wat moeren aandraait. Een beetje verbazend, want die dingen zijn splinternieuw, wat me dan weer doet besluiten dat die technologie nog niet helemaal op punt staat.
Ook op andere locaties heb ik al hetzelfde gemerkt: langs de E17 in Haasdonk staan er 4. Je moet er eens op letten hoe weinig het voorkomt dat ze allevier draaien. Aan de Rupeltunnel in Boom staan er twee …. Zelfde verhaal. En telkens moet daar een hoogopgeleide technicus naartoe. Ik vraag me af hoe ze dat gaan doen als er ooit (binnen tig jaar als eindelijk de vergunningen in orde zijn) voor onze kust een windmolenpark zal staan. Gaan ze dan 3 keer per dag naar daar varen voor het onderhoud? Of gaat er een windmolenwachter zijn die daar permanent blijft .. een nieuw soort vuurtorenwachter.
Ik vraag me ook af of die onderhoudskosten van zo’n windmolen niet enorm hoog liggen, en wat er uiteindelijk aan rendement overblijft. Ik ben absoluut geen specialist ter zake, maar ik zie maar wat ik zie. In Nederland staan er al vele jaren veel meer windturbines dan bij ons, maar ook hier hetzelfde fenomeen: stilstaande wieken.
Ik was eigenlijk aan het denken om eens informatie in te winnen over een klein huis- tuin- en keukenmodelletje, dat ik zelf op mijn dak zou kunnen plaatsen om mijn eigen energie mee op te wekken. Ik weet niet of dat bij ons op commerciële basis bestaat, maar het moet toch mogelijk zijn om met iets kleins te voorzien in (een deel van) de elektriciteitsbehoefte voor 1 gezin. En als iedereen dat nu eens op zijn dak zou zetten. Of in z’n tuin. Dan krijgen we net zoals de televisieantennes van vroeger (waar is de tijd?) weer een leuke skyline in de dorpen. De overcapaciteit geef je terug aan het net, net zoals bij fotovoltaïsche zonnepanelen.
Ik weet dat boeren in uitgestrekte gebieden in Zuid Afrika of in de Verenigde Staten zelf van die molentjes hebben om bijvoorbeeld een drinkpomp voor hun vee te doen draaien. Kijk er maar eens een oude spaghettiwestern op na. Een stoffig landschap, laagstaande zon, oranje diffuus licht, muziek van Ennio Morricone, het geluid van de wind en een zenuwachtig molentje dat piepend tolt. En dan een close up van 6 minuten van de ogen van Clint Eastwood. Tijd om te gaan plassen. Dat was nog voor de commercial breaks hun intrede deden in medialand.
Enfin, dat molentje, ik moet daar eens verder over nadenken. En googelen. U hoort er nog van !

15:21 Gepost door Aardvarksken in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: energie, co2, wind, windmolen, milieu |  Facebook |

Commentaren

music maestro maar dàt is het nu net ... onze regering heeft enkel budget om die LP's van Morricone aan te kopen, dus moet er elke 30' een technieker naar de windmolens rijden om de plaat om te draaien ...

Gepost door: geert | 19-03-07

Ik geloof niet dat die dingen ooit zoveel elektriciteit gaan opwekken, dat ze de kosten kunnen terug verdienen, laat staan dat ze zouden opbrengen...
Voor die die stilstaan, gezien je elektriciteit niet kan opslaan, moet je ook niet meer energie opwekken dan dat er vraag is, dus ik denk dat ze die windmolens alleen laten draaien als ze behoefte hebben aan die extra energie. Zo hebben ze toch ook de waterkrachtcentrale van Coo om pieken op te vangen. Die gebruikt ook meer energie dan ze opbrengt, maar gebruikt energie in de "daluren" en kan dan extra juice leveren bij piekverbruik.

Gepost door: Sandrissimo | 19-03-07

wind Super, aardvarken, aan het werk man. Studeert daar maar eens op een blogt er hier dan maar eens op los, zodra je studie rond is.
Tussen haakjes, windenergie MAG dus meer kosten als gewone energie he, jongens. The point is dat er bij wind-energie geen CO2 vrijkomt.

Gepost door: marc | 21-03-07

De commentaren zijn gesloten.