12-04-07

Kleine ventjes, grote percentjes (*)

Ik ben al jaren gefascineerd door wat er zich zoal afspeelt op de beurs. Afspeelt, het is een duur spelletje eigenlijk.
Het is begonnen in 1999, toen we op het werk meer en meer gebruik konden maken van het internet. Toen plots de beurzen begonnen te boomen, vernamen we hoe we dat on line konden volgen en het duurde niet lang of we begonnen met een aantal collega’s met het maken van een virtuele aandelenportefeuille. Het kon toen niet gek genoeg zijn. De technologieaandelen op de Nasdaq vlogen de hoogte in, we scoorden (puur virtueel, want echt geld om te beleggen hadden we niet) gigantische winsten. Tot in 2000 die fameuze beurscrash volgde. Een van die collega’s had aan de hype niet kunnen weerstaan en had “om eens te proberen” 50000 echte franken belegd in LHSP, onze vindingrijke taalvaardige vrienden uit het Ieperse Death Valley. Hij wacht nog op zijn geld denk ik…
Het was even gedaan met spelen, maar ik ben toch altijd vanop de zijlijn blijven toekijken. Op dit moment leeft de beurs weer op, wat ook weer meer en meer kleine beleggers aantrekt. Een nieuwe hype kondigt zich aan: de kleine biotech bedrijven. Innogenetics is daar een (slecht) voorbeeld van. Dat aandeel staat na 10 jaar nog nergens. Maar er zijn ondertussen vele kleine biotechaandelen op de markt met recordwinsten in het vooruitzicht: Tigenics, Devgen, Thrombogenics … Stuk voor stuk veelbelovende kleine bedrijven die “nu nog veel moeten investeren en verlies draaien maar ALS ze doorbreken gegarandeerd hoge beurstoppen zullen scheren”.
Om mensen zoals ik te plezieren is er sinds een paar jaar de Nationale Beleggerscompetitie (je kan je nog inschrijven als je wil). Daar kan je met 100000 euro eens je zin doen. 100 000 euro. Honderdduizend. Klinkt euh, nogal absurd veel, voor een middle aged tweeverdiener zonder erfenis in het verschiet.
Ik heb mij dit jaar eens ingeschreven. Als een echte Paul D’Hoore surf ik naar Cash en Euronext en lees ik jaarverslagen en koopadviezen. Kanaal Z staat de hele avond op en De Tijd steekt gelezen en verfrommeld in mijn boekentas.. Ja, een nieuwe JP Van Rossem is geboren. Vertrouw mij uw centen en ik zorg voor uw oude dag. En vooral voor de mijne. .. Hoewel … zelfs dat niet : we zijn nu bijna drie weken bezig en mijn teller stond gisteren op + 0.33%. Dus op de 95000 euro die ik heb geïnvesteerd, had ik 330 euro winst en stond ik op de 6855ste plaats van de 17000 deelnemers. Dan brengt zelfs mijn zichtrekening beter op :-) Ik zou er niet van kunnen leven dus. Nochtans heb ik in mijn portefeuille enkele veelbelovende groeiaandelen zitten, samen met wat “institutionele zekerheden”.
Wat je regelmatig hoort is dat je moet beleggen als een goede huisvader. Met ander woorden, beheer je portefeuille als een wijnkelder. Je koopt vaste waarden die je een hele tijd kan laten liggen en die na een jaar of 10, 15 een serieuze opbrengst genereren (je moet dat geld wel zo lang kunnen missen). Short sellers die uit zijn op primeurs worden door de wijnkenners met een scheef oog bekeken. Dat zijn de echte risicospeculanten: vandaag iets kopen dat onbekend en goedkoop is, en hopen dat dat volgende week met 10 of meer procent gestegen is zodat je dat direct met winst kan verkopen.
De beleggingsadviseurs vinden dat niet goed, omdat grote bedrijven daar niet van kunnen profiteren. Als je de parallel met wijn doortrekt zie je dat daar inderdaad iets schort: een fles Vin de Pays (no pun intended) kan in een paar dagen tijd niet ineens evolueren naar een Grand Cru Classé. Maar zo’n Beleggerscompetitie .. die mikt niet op Goede Huisvaders. De bedoeling is dat je op een paar maanden tijd zo veel mogelijk winst genereert. En hoe kan je dat anders dan door short seller te worden. Dus daar gaat die competitie in tegen zijn eigen raadgevingen, en creëert door de laagdrempeligheid op die manier kleine beleggers die geen Goede BeleggingsPraktijken aanleren. Foei foei foei.
Het blijft - voor mij althans - gelukkig maar een onschuldig spelletje. Ik verlies er niks mee. Buiten wat tijd.. Ach, als we maar gelukkig zijn (en dat is volgens de VUB niet gemakkelijk voor ons, 40-ers met het drukke leven) en af en toe eens een goed glas wijn kunnen drinken !

(*) vrij naar Theofiel Boemerang

11:22 Gepost door Aardvarksken in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (12) | Tags: beurs, geld, vrije tijd |  Facebook |

Commentaren

ik ben er ook ooit mee bezig geweest, er wel iets mee verdiend (zij het niet overdreven veel), maar tegenwoordig is m'n portefeuille aandeelloos. Als je dit écht goed wil doen moet je daar toch zó verschrikkelijk veel tijd insteken ...
Je analyse van die competitie klopt overigens volledig ... succes met je toekomstige virtuele winsten! Misschien kan je binnenkort een mooie wagen downloaden en afprinten ;-)

Gepost door: geert | 12-04-07

Ik vond dat één madammeke in "You've got mail" fantastisch, dat boekenwinkeltje ging failliet en de eigenaresse was er het hart van in, omdat ze haar personeel moest ontslaan, maar dat madammeke zei "Don't worry about me, I've bought Intel at five!"
Dat was toch ook zo'n zeepbel, niet? Allez toch voor degenen die er niet op tijd uitgestapt zijn...

Gepost door: Sandrissimo | 12-04-07

Mijn wijn mag belegen- maar zal nooit belegging- zijn !!

(op die pun van de vin de pays heb ik toch even moeten denken...)

Gepost door: vinejo | 13-04-07

Beleggen.... Mijn ouders hebben de gouden jaren meegemaakt, weliswaar als kleine beleggers, maar ze hebben er niet aan verloren...ook geen gigantische winsten zenne. Maar ik wist dus als kind al hoe een beleggingskantoor er vanbinnen uitzag ! alhoewel de "gouden tijden "lijken mij voorbijgestreefd voor de "gewone man". De big en met big bedoel ik echt big, managers die weten waar de klepel hangt, verkopen desnoods hun aandelen van hun eigen bedrijf ?!?. By the way, Innogenitcs was in het prille begin een hele goeie belegging, maar toen had ik geen geld, nu nog niet trouwens hahahahaha...
Sé enne mé uwe posting over The Police hé, gij brengt mij terug aan het twijfelen...Ik had 4 kaarten (ja, ik was ook bij the lucky one's), maar wikkend en wegend (sterrenbeeld is weegschaal) besloot ik, dat ik met dat geld wel wat anders zou kunnen doen........Pfff en nu gij mé uwe posting, nu weet ik het nie meer zenne. Of ik betaal morgen, of ik laat ze voorbijgaan...pfffffffff, help please ?

Gepost door: nicole | 15-04-07

@ Vinejo: een mens zou het idee kunnen krijgen dat ik vin de pays minderwaardig vind.. vandaar die pun.

Nicole: betalen en verkopen ! Geen betere belegging dan kaarten van The Police. :-) Of beter nog : zelf gaan !

Gepost door: Aardvarksken zelluf | 16-04-07

mis- schien moet je ook eens het virtuele 'second life' proberen, daar is ook de wens de vader van de gedachte

Gepost door: stien | 16-04-07

Stress Pure stress is dat... uw geld doen aangroeien en in het oog houden.

Zeg Aardvarksken (of nicole) als je van die 8 (4) kaarten er twee overhebt... ik wil u gaarne uit de nood helpen en ze overkopen.

Gepost door: zapnimf | 16-04-07

Vin de pays Oh, ik dacht dat het ging om de 'pays' (van payer dus) en een link naar geld en de beurs...k vond het ook wat vergezocht ;-)

Gepost door: vinejo | 17-04-07

@ stien Je zegt daar zoiets.. ik heb me daar een tijdje geleden eens mee willen bezighouden, maar mijn laptopke was grafisch bijlange na niet sterk genoeg, ik heb te weinig geheugen of whatever: het scherm liep altijd vast en mijn 2nd life personnage luisterde niet naar mijn toetsenbord. En ik heb de indruk dat dat ook zo iets is waar je aan verslaafd kan geraken, dus heb ik mijn virtuele ik maar gauw gewist ... Het leven is al moeilijk genoeg met 1 Aardvarksken ...

Gepost door: aardvarksken zelluf | 18-04-07

ik heb het ook geprobeerd, al was het maar om die naar verluidt fantastische landschappen en zo met eigen ogen te aanschouwen, maar had hetzelfde voor, het lukte niet omwille van mijn gedateerde computer. Nu ga ik het dus elders proberen... IK WIL EEN AVATAR

Gepost door: stien | 18-04-07

Zijn er al wijnclubjes in 2nd life ?
En schenken ze daar dan alleen maar 2de wijnen?

Gepost door: vinejo | 19-04-07

Misschien een nieuwe hype Vinejo ! Ge kunt daar geld gaan verdienen met virtuele Bordeaux chateaus !

Gepost door: Aardvarksken zelluf | 20-04-07

De commentaren zijn gesloten.