22-05-07

Brugge die scone

Tja.. u zal begrijpen dat mijn nieuwe voordeur nu niet direct tot uitgebreide literaire excessen leidt. Het was nochtans de moeite, de feestelijkheden en geplogenheden. Om te beginnen had mevrouw Aardvarksken een bijzonder romantisch verrassingsweekend georganiseerd in Brugge. De kinderen bij de schoonmoeder achtergelaten en op hotel in eigen land, het is eens wat anders. Top of the bill was dat we in de scone stede van de beste ***keuken van België mochten proeven. Of toch van de producten die eruit kwamen, gracieus gedragen door een legertje piekfijn uitgedoste obers. Brugge, drie sterren.. . Ik hoor de culinaire kenners onder u al grommen van jaloezie en afgunst, voor de anderen verklaar ik mij nader door te zeggen dat we uitgebreid zijn gaan dineren in De Karmeliet. Je wordt tenslotte maar een keer 40. Dertig ook, maar dan heb je daar het budget niet voor. En als je 20 wordt, hebben je ouders daar het budget niet voor. Om maar te zeggen dat het dè moment was.
De wijnkaart had zo ongeveer de omvang van een volwassen Gouden Gids zoals die eruit zag toen hij nog heel de telefoonzone 03 bevatte in 1 katern. Geen doorkomen aan dus. En prijzen mocht ik logischerwijze al helemaal niet vernemen van mijn eega – het moest plezant blijven. Daarom kozen we voor de gemakkelijkste oplossing, die we ons achteraf zeker niet beklaagd hebben: een menu bestaande uit 7 gangen met aangepaste wijnen. Tenslotte loopt daar niet voor niets een sommelier rond die niets liever heeft dan dat zijn gasten tevreden van hun glas lurken. Vraag dat maar aan Vinejo… die nu even niet-begrijpend zal hoofdschudden als ik beken dat ik niet heb onthouden welk hemels vocht ons werd geserveerd. Het waren Loires, dat kan ik nog vertellen. Een frisse Sauvignon blanc en een stevige Chardonnay, daarna een rode Reuilly en nog een (niet te) zoete dessertwijn. Je haalt nu eenmaal niet je notaboekje boven als ze je glas komen vullen. Hoewel, moet kunnen hoor, daar niet van.
De rustige sfeer, het hemelse voedsel, de bediening, de wijn, het gezelschap … in deze is ‘perfect’ een understatement zoals wanneer onze premier de resultaten van de jongste peilingen als ‘licht zorgwekkend’ zou omschrijven. Na de copieuze maaltijd genoten we nog van een zinnenstrelende pousse café èn (ik dan toch) van een Monte Cristo in het salon, met zicht op de tuin ..en op een familie West-Vlaamse varkensboeren die de ene irish coffee na de andere fles wijn lieten aanrukken. Enfin, ik maak er nu varkensboeren van, het kunnen net zo goed textielbaronnen geweest zijn. U kent het (sanguine) type wel : corpulente mannen met een dik opgeblazen hoofd dat naarmate de maaltijd (en de hoeveelheid drank) vorderde, langzaam van rood naar paars was aangelopen. Twee zompige broers van tegen de 50 met hun respectievelijke vrouwen en kinderen en de mater familias erbij die waarschijnlijk het gelag (het gelach) mocht betalen. Maar ze bleven beleefd, er werd niet met taartjes gegooid en hun gevoeg deden ze nog in het toilet.
Buiten gekomen vergaapten we ons vanuit de tuin aan de cleane roestvrijstalen keuken die reeds volledig leeg was, klaar om de avondshift te verzorgen. Als je het breed hebt, moet je het breed laten hangen, dus konden we niet naar het hotel zonder in de namiddagzon aan een of ander drukbevaren kanaaltje nog een glas champagne te degusteren.. We staan op menig Japans vakantiekiekje, dat kan ik jullie wel verzekeren na dit weekend.
Verder was het genieten van elk moment. ’s Avonds als twee onbezorgde studenten in een heel gezellig cultuurcafé zitten kletsen tot een stuk in de nacht, op zondag wat rondstruinen door het levende Bokrijk dat Brugge toch is en dan naar de schoonmoeder om aldaar weer een maaltijd te krijgen voorgeschoteld. Een mens moet toch eten, nietwaar ?
We spraken af om dit te herhalen. Binnen drie jaar wordt mevrouw Aardvarksken 40 .. Hopen dat ik tegen dan genoeg gespaard heb om dit te evenaren! (Ik heb al een paar ideetjes).

23:28 Gepost door Aardvarksken in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (7) | Tags: karmeliet, eten, 40, persoonlijk |  Facebook |

Commentaren

Zo te zien ben je al 8 dagen aan 't verjaren... Ik zou voor minder nog eens 40 willen zijn !
Maar 'k zal mij maar verheugen met het "oudemensenmuziek" zeker ? want: there will be no next time...
'k heb ervan genoten van de muziek en van jouw verhaal!

Gepost door: wina | 23-05-07

amai dit lijkt me ruimschoots compensatie voor die rotdag met de lekke band. Alleen al meelezen is genieten...

Gepost door: grmpf | 23-05-07

Wow Als ik dit lees wou ik dat ik erbij was. Maar dat zou de romantische sfeer mischien wat verpest hebben hé wink wink, ;-) ;-)

En die Loires, dat kan ik me voorstellen dat die goed waren, de hoogstwaarschijnlijk excellente sommelier kan in die appellatie nog betaalbare topwijnen schenken! Echt een streek waar ik me in de toekomst eens wil op toeleggen.
Zelf durf ik wel wat nota' s te nemen, maar in de Karmeliet zou ik misschien ook wat discreter zijn...

Mijn vrouw wordt in oktober 2009 veertig. Er borrelt in m'n sclerotische brein a cunning plan op...

Gepost door: vinejo | 23-05-07

zo belangrijk om af en toe eens tijd voor elkaat te maken om te genieten en van elkaar te houden

Gepost door: sofie | 23-05-07

Wow, dat is wel een graaf kado van uw madame! Die moet u toch echt wel heel graag zien...

Gepost door: Sandrissimo | 23-05-07

Troost je Scheiden is nog een pak duurder

Gepost door: zapnimf | 24-05-07

Proost! Het weze je gegund. En schol alsnog!

En verder denk ik dat ik bij deze een idee heb voor binnen een paar (exact 2 dus inderdaad) jaartjes. Mmmmmm. Het spreekwoordelijke water loopt me in de mond.

En nog verder treed ik volkomen de leeftijdsgerelateerde financiële observaties bij. We beginnen stilletjesaan in de juiste categorie te komen.

En zelfs nog verder vraag ik me af of Zapnimf uit ervaring spreekt, want het klopt wel ...

Gepost door: Pater | 25-05-07

De commentaren zijn gesloten.