24-08-07

Vlaamsche stilstand

Het heeft lang geduurd, maar nu wil ik het toch eens hebben over onze regeringsvorming. Of over ons land in het algemeen. Nu Leterme in het slop zit en daarmee de hele persmeute zijn oncomfortabele stellingen aan Hertoginnedal heeft ontruimd begin ik mij lichtjes te ergeren.
Hoeveel burgers (om dat woord ook eens te gebruiken) liggen er in ons land eigenlijk wakker van die stilaan beruchte staatshervorming? Er ìs inderdaad een verschil tussen Franstaligen en Vlamingen. En er stroomt inderdaad geld van Vlaanderen naar Wallonië. Maar he, we leven toch in hetzelfde land, niet? Er stroomt namelijk ook geld van heel Vlaanderen naar euh.. Limburg bijvoorbeeld. (Hoe denkt u dat het fantastische voetbalstadion van KRC Genk is betaald? Dat heette tot voor kort niet voor niets het Thyl Ghyselinckstadion, genoemd naar de man die het geld van de Kempense Steenkoolmijnen door ramen en deuren naar buiten gooide.) Dus moeten we Limburg ook maar afstoten. Want met die werkloosheid daar komt het ook nooit goed. En er wonen veel meer vreemdelingen dan in het Pajottenland. Niks mee te maken, dat ze hun problemen zelf oplossen.
Ik heb ooit eens een boekje gelezen over het dagelijkse leven in de Middeleeuwen. Als je toen een tocht van 50 kilometer wou maken, diende je over pakweg 5 verschillende muntsoorten te beschikken om de tol te betalen onderweg, want elke stad sloeg zijn eigen geld. Dat is waar sommige politici blijkbaar naar terug willen. Terwijl Europa almaar groter wordt en de economie globaliseert, willen de Vlamingen hun landje kleiner maken. Ze zouden er het liefst nog een muur rondzetten. Of nee, zoals het een echte verkavelingsvlaming betaamt: een coniferenhaag of een groen Heras hekwerk dat ze al dan niet laten begroeien met klimop.
Hebt u ook de Laatstenieuwszever gelezen rond Vincent Kompany deze week? Daar werd breed uitgesponnen dat onze beloftevolle verdediger ermee wilde kappen door communautaire problemen. Grotere ‘zever in pakskes’ kan je niet verzinnen, maar het is geschikt leesvoer voor een bepaald doelpubliek.
Ik heb al enkele maanden de indruk dat men de publieke opinie (vooral in Vlaanderen) wil warm maken voor een boedelscheiding, en dat kan alleen door een constante voeding met tendentieuze informatie. Ik vraag me alleen af wie daar achter zit.
Hebt u trouwens, nu we het toch over voetbal hebben, de prestatie van onze jonge Rode Duivels gezien afgelopen woensdag? Hoe er een hecht team stond te voetballen die geen schrik hadden van een op papier sterkere tegenstander ? Een team dat bestaat uit donkere en blanke Belgen, uit Walen en Vlamingen, een team kortom dat het hele land vertegenwoordigde, zoals het hoort.

Misschien moet Leterme eens met de bondscoach gaan praten, die heeft namelijk ook al enkele mislukkingen dienen te verwerken …

10:39 Gepost door Aardvarksken in Actualiteit | Permalink | Commentaren (5) | Tags: politiek |  Facebook |

Commentaren

Heel verstandig stukje Waar ik weinig aan toe te voegen heb. Behalve misschien dat ik aardvarksken aan mijn favorieten zal toevoegen, en af en toe eens zal komen piepen.

Gepost door: Bert | 24-08-07

Aardvarksken voor formateur!!
En dan noemen we hem vanaf nu

Formateursvarksken!

Gepost door: vinejo | 24-08-07

~~ een hele hoop nagels met koppen,
er moet echt eens uitgezocht worden wie die staathervorming nu eigenlijk wil

Gepost door: marc | 24-08-07

Ik wil die staatshervoming!
Het gaat niet om een scheiding hé, maar over bevoegdheden, zodat Vlaanderen en Wallonië zelf kunnen kiezen hoe ze bepaalde problemen aanpakken.
En het gaat over Brussel-Halle-Vilvoorde, of vind jij het normaal dat men in Vlaanderen op Waalse politici kan stemmen, maar omgekeerd niet?

Gepost door: Sandrissimo | 29-08-07

Méér nog, vind jij het normaal dat ze in Hasselt kunnen stemmen voor Bruno Tobback, maar in Leuven niet voor Theo Kelchtermans? Splitsen, die haaaandel!

Gepost door: PvdW | 31-08-07

De commentaren zijn gesloten.