10-09-07

Zeurpieten

Gisterenmiddag ook het programma van Pat Donnez gehoord op de vernieuwde Radio 1? Bromberen, heet het, maar het had even goed Knorpotten kunnen zijn. Er worden drie centrale gasten losgelaten op enkele onderwerpen waaraan menig mens zich stoort. Dit zou (denk ik) moeten resulteren in een humoristisch radioprogramma. Veel hangt dus af van die centrale gasten, waarvan men zou verwachten dat ze een beetje humor in zich moeten hebben. Dat viel gisteren nogal mee: Michiel Hendryckx kan op zijn eigen wijze heel gevat een mening hebben. Hetzelfde geldt voor Luckas Van der Taelen, die de tweede gast was. Met de derde brompot,Yves Desmet, heb ik meer problemen. Da’s een typische linkse intellectueel (nu ja, dat linkse, daar zit de laatste tijd een serieus rechts kantje aan heb ik de indruk) die absoluut geen gevoel voor humor heeft. Die man neemt zichzelf zo au sérieux dat hij wel een priester lijkt uit de jaren ‘50 . Zo een die de mis in het Latijn doet en voor de rest vurige preken houdt tegen verboden boeken en gescheiden vrouwen.
De insteek van zo’n programma is heel leuk, een potje mekkeren over ’s lands ongemakken, er zijn al slechtere columns geschreven, maar je moet toch heel hard opletten of je krijgt een hoop lauwe verzuring over je heen. Ik vertrouw Pat Donnez (of zijn redactie) daar wel in, maar met Desmet was het er net over. Die klinkt echt als een oude knorpot, een zeurpiet, een zagevent. En hoe meer zo’n vent een forum krijgt, hoe meer hij naast zijn schoenen gaat lopen. Yves, een goeie raad, blijf bij de politiek in uw krant, en doe niet krampachtig of je overal goed in bent, want dat ben je niet. Het was saai en vooral overbodig.

Deze morgen was het mijn beurt om me te ergeren. Aan Frank Deboosere. Daar is niets abnormaals aan, hoor ik u denken. Wie ergert zich niet aan deze perfecte schoonzoon met z’n babyface en z’n onnodige kwinkslagen. Deze morgen had hij had het weer over frisse temperaturen en frisse maxima. Als would-be schrijver ben ik geabonneerd op de taalmail van de VRT. (KLIK!) Daarin worden wekelijks enkele taalonzuiverheden rechtgezet die te horen waren op radio of televisie. Blijkbaar valt het weerbericht daarbuiten. Kan iemand vrolijke Frank daar eens uitleggen dat er geen frisse of hete temperaturen bestaan? Er zijn hoge of lage temperaturen, maar geen warme of koude. Alstublieft zeg. Da’s hetzelfde als dure prijzen. Die bestaan ook niet, tenzij je ze kan winnen met een tombola.
Gelukkig zijn we er door de koele zomer dit jaar min of meer van bespaard gebleven, maar helemaal erg is het als hij begint over zijn bliksemse onweders en z’n denderende donderslagen. Dat is taalkundig wel correct, maar hoeft dat echt allemaal, die onzin? We zijn toch geen kleuters? Een droog voorgelezen weerbericht zonder grapjes, meer moet dat niet zijn.
Of ben ik nu teveel de oude zagevent aan het spelen ? Eat your heart out Yves !

12:28 Gepost door Aardvarksken in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (11) | Tags: radio_1, radio |  Facebook |

Commentaren

Om op je eerste vraag te antwoorden : nee.

Gepost door: zapnimf | 10-09-07

=^..^= hahaha... de pot verwijt de ketel....

euhhhhh... niet dat ik je voor "pot" aanzie hé

loooooooool

daaaaaag Aardvarksken....

Gepost door: Talleke | 10-09-07

Peggy Peggy De Meyer had gisteren anders ook wel een goeie in huis. Ze voorspelde "een nattere versie van de voorbije dagen" ; toch een schitterende manier om te zeggen dat er nog maar eens slecht weer op komst is.

Gepost door: Bert | 10-09-07

Weervrouw Sinds Peggy De Meyer het weer leest is het slecht weer. Ik wil Sabine terug!

Gepost door: Marc | 10-09-07

Als ik dat zo lees, heb ik brave kinderen... Of zou de reden waarom er langs de snelweg nooit schoenen van mijn zonen gelegen hebben, eerder aan de airco liggen?
;-)

Gepost door: Sandrissimo | 10-09-07

Daar zeg je wat het verouderingsconservatisme treedt bij Desmet idd wel heel vroeg op. Tien jaar terug vond ik hem een opinieleider, momenteel eerder iemand die aan een opinie lijdt. Onlangs slaagde hij erin om in zijn standpunt te fulmineren tegen de overmediatisering van het Simonaccident, terwijl de volgende pagina van z'n krant VOLLEDIG was gevuld met irrelevante feitjes en artikels erover. Ik herinner me ook nog z'n mening over de kritiek op de kritiek(!) op de belachelijke lonen en ontslagvergoedingen van CEOs. De VMO- en UNIZOblaaskaken hadden het toen niet beter kunnen zeggen.
En over de nieuwe radio één ben ik ookal niet content!
Die overjaarse machozaag Annemie Peeters hangt me de keel uit! En ik mis de stem van De Knijf of hoe heet ie.
Ben ik nu ouderwets hevig aan het uithalen?
En is m'n maatschappijvisie volledig achterhaald?
Of moet ik eens een andere krant lezen en een andere zender zoeken?

ps: Sandrissimo, zit gij geen postjen achter?

Gepost door: vinejo | 11-09-07

radio 1 ik ben nog in de rouw omdat ze m'n vertrouwde ochtendstem op mensioen hebben laten gaan en ben dus nog niet klaar voor Yveske Zaag ... maar bedankt voor de taaltip: 'k heb me meteen ingeschreven!

Gepost door: geert | 11-09-07

@Vinejo - dat is ook weer typisch voor mij, komt ervan als ik veel moet bijlezen... ;-)
Ik vind de nieuwe radio1 wel meevallen, alleen die piepkes tussen al die programma's. Tot 14u staat de radio terug elke dag op één! Van 't weekend kan ik niks zeggen, want dan zetten de kinderen de radio steevast op Donna of Q-music...

Gepost door: Sandrissimo | 11-09-07

Vreselijke Frank "morgen ben ik er weer, met meer weer"
elke dag opnieuw.... :-((

Gepost door: oortje | 11-09-07

@ @ Zap : tja dan zijn we rap uitgeklapt natuurlijk.. Nogal een weer vandaag he :-)
@ Vinejo : toen hij op VTM een programma had zijn min ogen open gegaan en ben ik overgeschakeld naar De Standaard.. (maar ja, daar staat dan weer geen sport in)
@ Vinejo en Geert : ik mis ook de wakkere stem Roger de Knijf !
@ oor : en morgen maakt Peggy het mooie weer !

Gepost door: Aardvarksken zelluf | 12-09-07

Mooi liedje trouwens van Tom Pintens
Brengt enige troost.

Gepost door: vinejo | 12-09-07

De commentaren zijn gesloten.