17-10-07

Hiep hiep !

Blijkbaar is het vandaag exact twee jaar geleden dat ik het besluit nam om ook eens te proberen een blog bij te houden.
Ondertussen is er al heel wat water door de Schelde gevloeid, ik denk dat je wel ergens te weten kan komen hoeveel precies, maar dat interesseert me nu niet.
Ik was wat aan het grasduinen in mijn schrijfsels.. en vraag me af wie er in godsnaam geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van een Aardvarksken.. maar kijk.. blijkbaar toch genoeg mensen, te oordelen aan de meer dan 80000 hits op mijn pagina’s.. (hoewel ik dat tellertje niet erg betrouw, maar soit). U bent allen welkom, meer dan welkom, en ik wil u bedanken voor de moed om mijn ietwat grillig schrijfpatroon te blijven volgen !

Gisterenmiddag, na het bezoek aan een klant in de Antwerpse haven, ben ik met mijn collega nog even iets gaan drinken in Lillo. We hebben er zalig op een terrasje gezeten in die groene oase temidden van de petrochemische installaties en containerkades. Tijdens ons gezellig gekeuvel schrokken we op van de luide hoorn van een vertrekkend containerschip, dat het Deurganckdok aan de overkant van de Schelde verliet. Toen we even later op de parking stonden, zag ik dat het gigantisch schip boven de dijk uittorende, en kon ik het niet nalaten om even tot aan de ingang van de Berendrechtsluis te rijden zodat ik het van dichtbij kon zien voorbijvaren (zie foto’s). Ik heb het daarstraks even gegoogled : de Ym Unity is een nagelnieuw Taiwanees schip van de Yang Ming lijn dat de route tussen Azië en Europa verzorgt. Twee weekjes oceaan met 8200 TEU aan boord. Daar in China wat havens aandoen (om giftig speelgoed en goedkoop textiel te laden) en dan terug naar Europa, met Antwerpen als laatste haven van hun Europese ronde.
Als ik zo’n schip zie vertrekken bekruipt mij altijd zo’n wee gevoel. Dat avontuurlijke “de wereld intrekken” doet wat met mij. Ik heb dat ook in de luchthaven, met opstijgende vliegtuigen, maar de combinatie met water, golven, wind .. dat heeft toch iets extra. Die traagheid ook, dat rustige dobberen van zo’n gevaarte van 335 meter lang. Ruim drie voetbalvelden achter elkaar. Ik ben blijven kijken tot hij de bocht van Bath doorwas, en tot de mistige horizon het drijvende dorp had opgeslokt.
Ik bleef alleen achter, de geluiden van de havenactiviteiten vlak achter me schenen van ver weg te komen, een lauwe wind woei stofwolken over de kaai, een sleepboot dokkerde voorbij en verdween haastig om de hoek van het dok.
Mijn eerste job na de legerdienst deed ik op een containerloskade binnen de sluizen, zoals dat heet. Toen heb ik een paar keer de kans gehad om eens op zo’n reusachtig schip te mogen rondlopen tijdens de laad- en losactiviteiten. Indrukwekkend ! Als je zo’n schip ziet aankomen dat onderweg een storm heeft meegemaakt, schrik je van de kracht van het water: de bovendekse containers aan de buitenkant zijn soms opgevouwen als waren het kartonnen doosjes. Kijk maar eens hier en hier voor spectaculaire foto’s. Ergens heb ik nog een link naar een site waar meer recente storm damage foto’s gebundeld zijn, maar die kan ik even niet terugvinden .. Voer voor later blogwerk … we zijn nog niet uitgeblogd hier !

15:39 Gepost door Aardvarksken in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

=^..^= ....HIEP HOERAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

En dat we nog lang mogen kunnen willen doorgaan hé Aardvarksken!!!
Voor mij géén verre reizen, hoogstens in mijn koppeke... daar wil ik graag een alléé-retourtje naar "hierboven"!!!

Gepost door: Talleke | 17-10-07

Proficiat zene met je tweede verjaardag!!
Lieve groetekes,

Gepost door: oortje | 17-10-07

Ik kom hier ook graag lezen;-))) Proficiat hé !!
Machtig hé, zo'n schip....op 1 mei (in topje én short) de Flandriarondvaart gedaan in de haven (was geleden van onze schooltijd...) ongelooflijk de haven ! Zelfs van op het water !
Vroeger met mijn vader tijdens de schoolvakanties regelmatig meegereden, waarbij verschillende keren in de Antwerpse haven. Pas nu besef ik wat een unieke gelegenheid dat was !
't Zal wel gezellig geweest zijn in Lillo...ook weeral een tijke geleden da'k daar nog eens geweest ben.
Groetjes;-)

Gepost door: Nicole | 17-10-07

voor Aardvarksken, kind op de kade Er kwam een schip gevaren
het kwam van Lobith terug
met grint en rivierzand geladen
Het richtte zijn boeg naar de brug

De scheepbel was helder te horen
de brugwachter kwam al in zicht
een halfuurslag viel van de toren
het schip voer door schaduw en licht.

Met boegbeeld en naam kwam het nader
de ophaalbrug ging omhoog
een deining liep door het water
dat tegen de schoeiing bewoog.

Er stond een kind op de kade
-ik was het, ik was nog klein-
het had niets meer nodig op aarde
om volkomen gelukkig te zijn.

Ida Gerhardt

Gepost door: vinejo | 17-10-07

2 down ... ... many more to come!
Uiteraard komen we hier graag lezen ... misschien wel net vanwege het 'grillige' schrijfpatroon ;-)

Gepost door: geert | 18-10-07

Ik sluit me aan bij de vorige bloggers. Zeker blijven doorgaan. En nu zit ik hier zelf met een nostalgisch gevoel van de wijde wereld intrekken...ik proef de sfeer helemaal door jouw beschrijving....mooi

Gepost door: Crisje | 18-10-07

absoluut niet minder gemeend omdat het een dagske later is
maar hey
mister
heppie blogbirthday!

about the deurganckdok heb ik ook nog een verhaal, je vraagt er maar eens naar...

de haven, eigenlijk moet ik daar eens dringend gaan fietsen... In Gent vond ik het zo zalig daar rond te lopen op het einde van mijn kot-jaren... Dat zou nog eens een idee zijn... Antwerpen... De laatste haven waar ik uren heb staan turen is Barcelona... die containers, die schepen, de rust en de bedrijvigheid... zucht...

Gepost door: abnormalia | 18-10-07

Proficiat aardvarksen !
Uiteindelijk is het toch een leuke blog geworden eh. alleen het aantal (vaste) lezers is al een leuk gegeven.

Wie weet wat voor een gigantische blog zal dit binnen nog eens twee jaar zijn ? ;)

Gepost door: Arvidsson | 20-10-07

Hiep hiep Hieperkineet!
(rijmt op zweet, de bloed en tranen slaan we over)

Gepost door: zapnimf | 21-10-07

ahum 't is te hopen dat er genen hyundai in dat containerke zat... Gelukkige blogverjaardag.

Gepost door: Péke | 22-10-07

De commentaren zijn gesloten.