22-10-07

Blaaskaak

Mensen worden luier en luier. Het is allemaal begonnen met de uitvinding van de afstandsbediening. Niet meer recht hoeven te staan om van televisiezender te veranderen, wat een revolutie was dat. Voordien hadden we zo’n bruin toestel op onze televisie staan, met aan de voorkant een draaiknop en de letters van het alfabet. Ik herinner me nog dat Vlaams Brussel op de C stond. Voor de rest hadden we niet zoveel keuze. Keuze die we vandaag wel hebben, maar er is op het gouden kastje even weinig te zien als toen.
Ik had het over luiheid, die me gisteren opviel toen ik twee buurmannen van me samen aan de slag hoorde gaan met hun bladblazer. Wat is dat toch tegenwoordig met die bladblazers? En vooral: wat is er mis met de klassieke bladhark? In tuintjes van een voorschoot groot haalt men tegenwoordig industriële middelen boven voor het dagelijkse onderhoudswerk.
En het moet allemaal lawaai maken. Zo zaten we eens op een zalige novembermiddag op een terras in een godvergeten dorpje in Nederlands Limburg. Uitgerekend op die middag had de wethouder besloten dat de bladeren op het kerkhof rond de kerk maar eens moesten verwijderd worden. Twee bladblazers met benzinemotor gingen aan de slag, bediend door twee kansarmen die van efficiëntie nooit hadden gehoord. Want dat heb je dan ook nog: zo’n dingen moet je weten te bedienen. Nooit tegen de wind in blazen, bijvoorbeeld. In tegenstelling tot het kerkhof, was het caféterras wèl op een mum van tijd leeggeblazen.
Ik besef dat ik er zelf ook aan meedoe hoor, mea culpa: ik kocht vorig jaar een hakselaar om de stapels snoeihout te beperken (dat hakselhout strooi ik dan tussen de borders) en ik heb een elektrische grasmaaier en snoeischaar en een hogedrukreiniger. Maar een bladblazer? Nee. Ik hou van het geluid van een hark. Dat heerlijke ritmische gekras van de metalen kam over het grasveld. Die rechtverende grassprietjes nadat ze van hun zware last zijn ontdaan. De harksporen in het zand ..
En het is nog gezond ook. Je beweegt spieren die je anders nooit gebruikt. Dat voel je als je ’s avonds op de bank gaat zitten. En de afstandsbediening neemt om naar je favoriete realityshow te zappen…

De bladblaasreclame is soms wèl grappig:

11:11 Gepost door Aardvarksken in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: tuin |  Facebook |

Commentaren

harkspieren vandaar ook de uitdrukking 'als een stijve hark' ...

Gepost door: geert | 22-10-07

Kabouter Lui Wij hebben echter een Kabouter Klus als buurman. Die hamert en boort en zaagt met voorkeur OP ZONDAG. Kon dat maar vervangen worden doro een uurtje blabdblazen..

Gepost door: Little Witch | 22-10-07

Beetje bijgelezen, proficiat met uw blogverjaardag! Dat van die berk, misschien is iemand daar allergisch voor? Dat komt naar het schijnt veel voor...
Wat de blaadjes van de bomen betreft, die gaan bij ons mee de grasmaaier in of blijven anders liggen, dat wordt toch humus, niet?

Gepost door: Sandrissimo | 22-10-07

wel uw post lijkt een uitnodiging tot harken, maar ik stond nog maar net buiten toen ik me herinnerde dat ik er absoluut niet van houd. Maar de bladblazer lijkt me inderdaad echt geen alternatief... tenzij om de buren te pesten, want dat dat echt werkt, blijkt ook wel uit je post. Bedankt voor de tip ;)

Gepost door: grmpf | 22-10-07

over de kabouterkes gesproken (verwijzend naar ons hekske haar respons)
ik had er zaterdag drie:
eentje om alle bladeren (een volle bladkorf vooraan op straat) bijeen te harken en een halfvolle achteraan in mijn tuin, ééntje om de gecreëerde humus (de blaadjes en de dingen van vorig jaar renderen) weg te schuppen en mijn borders op te hogen, ééntje om mijn auto te wassen... En ik zelf: manager van het spel en dan weer mee dat, dan weer mee dat, dan weer mee dat...

Gevolg: per uitzondering lag ik om kwart voor elf 's avonds volledig uitgeput in mijn bed en nog voor elven was ik reeds in kabouterkesland (oeps: dromenland)... Het leven kan schoon zijn met een kabouterkesfamilie...

Btw, ik moet beginnen geloven dat ik van uw generatie ben: die draaibakskes bovenaan den tv, we had it too!!! En dan te weten dat mijn ouders vandaag een digicorder (geen reclame aub), lieten installeren en me vanavond meldden dat het ding niet werkt... De tijden veranderen... En nu klink ik officieel als een memeeke eerste klas zeker?

Gepost door: abnormalia | 22-10-07

Youtube LOL! Ben je ineens ook van die vervelende buurjongetjes af!

Gepost door: vinejo | 23-10-07

Ik kan nog luier! Bladeren mogen van mij gewoon blijven liggen. Voor iemand die het interesseert : dat composteert hoor.

Mijn kaske van de tv is daarentegen al wel jaaaren kapot.

Gepost door: zapnimf | 23-10-07

Wat dat kastje met draaiknop betreft, mijn pa had die draad verlengd en onder het tapijt tot het hoektafeltje gebracht, zo hadden wij toen al een soort van afstandsbediening en konden we zappen vanuit de zetel...
;-)

Gepost door: Sandrissimo | 24-10-07

@ Sandrissimo Schitterend ! Uw pa verdient ne prijs voor vindingrijkheid !

Gepost door: aardvarksken | 24-10-07

De commentaren zijn gesloten.