11-02-08

Spicy stuff

Mijn grootmoeder was vroeger concierge in een groothandel in chemische producten. Het was een vrij grote fabriek waar via schepen over de Schelde chemische producten in bulk werden aangeleverd. De fabriek zorgde dan voor verpakking en internationale distributie. Als zijproject verhandelden ze daar ook kruiden. Zelfde verhaal: via lichters (een woord dat ik van mijn opa heb geleerd) geleverd, ompakken in kleinere verpakkingen en distributie.
Interessant? Jazeker, vooral omdat mijn broer en ik als kleine pagadders daar regelmatig konden gaan logeren in het weekend. Onze ouders hadden namelijk (net als hun zonen nu) ook een uitgebreid sociaal leven, en aldus werd er dikwijls op bobon en vava beroep gedaan om als babysit te fungeren. Dat betekende voor ons altijd weer een feest. Dan mochten we met vava gaan wandelen langs de Schelde of spelen in de lege fabriek. Veiligheidsmaatregelen waren in de jaren ’70 iets soepeler dan nu. Ik herinner me nog de magazijnen vol Dame-Jeannes, de trucks waarin we mochten spelen, de wilde katten die er rondliepen, de “pirrewitjes” waarmee mijn broer en ik in het magazijn mochten rondrijden en nog wat kwajongensverhalen die in een andere post wel eens aan bod kunnen komen …
Wat ik mij vooral herinner is de geur in het kruidengebouw. Die geur uit het oosten blijft voor eeuwig in mijn nasaal geheugen. En het is die geur die mij zaterdag tebinnenschoot (te binnen schoot? te binnenschoot?) toen ik een glas Château Franc Grace-Dieu 1999 dat ik net had uitgeschonken besnuffelde. Deze Saint-Emilion GC was aanvankelijk vrij gesloten, maar wat een kruidig boeket kringelde in mijn neus na wat walsen. Peper, kruidnagel, paprika.. ik werd op Startrekse wijze zo terug mijn kindertijd ingebeamd. De smaak van dit boeketje Frankrijk bleek redelijk complex voor mijn ongeoefende papillen, maar met plezier herkenden we duidelijk leder en bosgrond, en veel rijp zwart fruit: bosbessen, braambessen en pruimen. De nadronk was vet en langdurig.
Het was zo’n fles waarvan je zou willen dat heel je kelder er mee vol lag. Een aangename verrassing en ik prijsde me wàt gelukkig dat ik mevrouw Aardvarksken had gevraagd of ik bij het kieken/appelmoes/frietfestijn eens geen ‘goei fleske uit de kelder zou halen’. Ik hoop (en weet) dat mijn kelder nog zo van die verrassingen in petto heeft.. ik hou u er in elk geval van op de hoogte !

14:59 Gepost door Aardvarksken in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (5) | Tags: wijn, pn, proefnotitie, melancholie, culinair |  Facebook |

Commentaren

Gelukkig geen last gehad van Captain Kurk!

Gepost door: vinejo | 11-02-08

Ongeoefende wijnproever? mon oeuil! Ik heb nooit begrepen hoe je dergelijke verchullende smaken kan proeven.

Dan zijn ze een glas rode wijn aan t proeven en dan zeggen ze doodleuk: ja een hint vanille een toets van kiwi (ik zeg maar iets). Wijn smaakt voor mij nr wijn. Soms is het te zuur en soms is het een engeltje dat op mijn tong pist maar nog nooit heb ik daar van die specerijensmaken in ontdekt..

Gepost door: Little Witch | 12-02-08

seg witch de smaak van uw sacrale golden shower.. daar moet je pas geoefende papillen voor hebben !

Gepost door: Aardvarksken | 12-02-08

ik doe beter! (of wat had je gedacht)
er was één voordeel aan oudjaar...
alhoewel ik doodziek op de zetel lag om 23u
besloot papa abnormalia de fles die hij van een echte kenner en distributeur had gekregen uit zijn kelder boven te halen...
Daar stond ie... Een SE - GC uit 1989... yeah...
De man had hem op het hart gedrukt deze enkel voor speciale gelegenheden boven te halen...
Miss houdt van zware wijn (al zal dat voor wijnkenners mss raar in de oren klinken, maar ik sluit me aan bij Witch.... Al ken ik het verschil tussen jonge en oude wijn)... En dit, man man man... Ik dacht even dat ik in de hemel was... Maar ik ademde nog en ik proefde met ongelooflijk veel plezier dat hele verleden in mijn mond... Rode wijn, olé!!! Who needs champagne vraag ik me dan altijd af.

Gepost door: abnormalia | 12-02-08

Dat ... ... had je nu echt niet hoeven doen, aardvarksken, je beste fles boven halen voor mijn eerste bezoek. Al doet je beschrijving alleen me al genieten.

Gepost door: affodil | 20-02-08

De commentaren zijn gesloten.